Twee dingen zijn esthetisch perfect in de wereld, de klok en de kat.
(Emile Auguste Chartier)

Kenmerken vande Maine Coon

Het uiterlijk van de Maine Coon is het meest opvallende aan dit ras. Naast de grote afmeting en langharige vacht zijn ook de pluimpjes op de oren en een volle staart en kraag een belangrijk kenmerk van een Maine Coon.
Een volwassen poes weegt tussen de 5 en 7 kilo. Een kater zal dit gewicht ruimschoots overschrijden. De Maine Coon bereikt zijn uiteindelijke gewicht, grootte en dichte vacht als zij 3 a 4 jaar oud zijn. De zo gewenste pluimen op de oren kunnen, net als bij andere kenmerken van de Maine Coon zoals de kraag, zich later ontwikkelen in de groei periode.

De patronen van de Maine Coons zijn grofweg in te delen in twee soorten, effen en tabby. Als een zwarte kat effen is van kleur zijn zwart-gekleurde delen gewoon puur zwart en heeft dan ook geen zogeheten brilletje om de ogen. Een brilletje zijn de lichtere gekleurde haarranden om de ogen. Een rode kat is nooit echt effen . Misschien wel genetisch, maar hij zal toch een tabby-patroon tonen. Een effen kat kan nog vaag wat strepen op de poten hebben, en misschien ook op de kop. Dit zijn restanten van de tabby , en wordt wel ‘ghost’ marking, spooktekening, genoemd. Hierbij kan de kat al dan niet wit hebben. Als een kat niet effen is dan is hij tabby. Dan heeft hij ergens op zijn lijf haren die ‘gebandeerd’ zijn, delen van zo’n haar zijn donkerder dan andere delen. Een paar van die haren, en dan heet de kat niet meer effen, maar tabby. Rond zijn ogen zul je dan ook een wit randje zien, wat ook wel brilletje wordt genoemd.

De volgende tabby patronen komen voor:
gemarmerd (classic of blotched)en gestreept (mackerel. Soms worden de strepen onderbroken en vallen uiteen in vlekjes (spotted).

Scroll naar boven